hornet_29-37

Jedzenie na statku, czyli urządzamy kambuz!

Stwierdzić, że kambuz lub kuchnia ma ograniczoną przestrzeń, byłoby niedopowiedzeniem. Dlatego ważne jest, aby miejsca te zostały zaprojektowany z należytą starannością i dbałością o szczegóły oraz z odpowiednim przechowywaniem, aby naprawdę zmaksymalizować potencjał dostępnej przestrzeni w celu ułatwienia gotowania na najwyższym poziomie – nawet na środku oceanu.

Mając to na uwadze, podajemy tutaj wskazówki dotyczące projektowania idealnej super kuchni na statku – od wyglądu, przez serwis, przechowywanie i sprzęt.

Projektowanie przestrzeni kuchennych na jachcie – dużych i małych

Podczas projektowania kambuza typ, wielkość i cel statku powinny być trzema głównymi czynnikami, o których należy pamiętać. Prywatne jachty, często, nie potrzebują masy kosztownych urządzeń, tylko niezbędne takie jak lodówki czy zlewozmywaki – biorąc pod uwagę ulubione rodzaje kuchni i zwyczaje kulinarne właściciela.

W przypadku mniejszych statków należy zastanowić się, czy ten trzeci zlew jest potrzebny, i upewnić się, że sprytne rozważenie projektu zależy od kształtu i lokalizacji ukrytych szafek, schowków i spiżarni. Oczywiście w doskonałym świecie wszystkie kambuzy byłyby wystarczająco duże, aby niewielki zespół kucharzy mógł się przemieszczać po nich bez ciasnoty, jednak ten luksus rzadko jest dostępny na pokładzie prywatnych statków.

Specjalistyczny układ kuchni na statku

Jeśli chodzi o układ, sprawdza się centralna wyspa kuchenna, z ławami roboczymi i lodówkami wzdłuż ścian, ale każdy statek jest inny i trzeba to uwzględnić. Dobry obszar do mycia ułatwia również życie, z wyraźnym kierunkowym przepływem brudnych naczyń do czystych i tak dalej. Na czarterowanych jachtach, dobrze jest zaprojektować kuchnię z myślą o szybko poruszającym się ruchu – na przykład, utrzymując cały sprzęt do gotowania, obszary przygotowawcze i ogólną przestrzeń szefa kuchni na jednym końcu pomieszczenia oraz obszar do zbierania żywności oraz wyrzucania żywności na drugim końcu, aby uniknąć konfliktów lub niepotrzebnych wypadków.

Wyposażenie i sprzęt

Odpowiednie przechowywanie powinno być uwzględnione w każdej kuchni, ale często jest luksusem na pokładzie jachtów. Aby zmaksymalizować dostępną przestrzeń i miejsce do przechowywania, zamrażarki, piece i inne urządzenia powinny być ukryte w szafkach i pod blatem, zoptymalizowane przy pomocy profesjonalnych projektantów kuchni.

Idealnie byłoby, gdyby w takiej kuchni znajdowała się osobno lodówka na podstawowe produkty, a także przyzwoitej wielkości lodówki i zamrażarki dla przechow3ywania najświeższych potraw.

Jeśli chodzi o sprzęt do gotowania, szef kuchni powinien zawsze mieć dobrą stalową patelnię do smażenia mięsa, z dodatkiem powłoki nieprzywierającej. Tego rodzaju patelnie można dobrze podgrzać, aby móc odpowiednio przyrządzić mięso. Taka patelnia nieprzywierająca przyda się też do ryb, warzyw, ziemniaków, jajek itp.

Przy wyborze wysokiej jakości patelni ważne jest, aby wybrać powłokę nieprzywierającą, która nie zawiera teflonu. Ponadto należy starannie rozważyć kwestię ogólnego usuwania odpadów.

spacer

Odpowiedz