veggieboats1

Zdrowe gotowanie na jachcie – jak skomponować jadłospis dla podróżnika?

Zdrowe jedzenie staje się coraz bardziej popularne. W obecnych czasach zwiększyła się świadomość społeczeństwa i ludziom zależy już nie tylko na tanich, smacznych posiłkach, wyglądzie zewnętrznym, wysportowanej, smukłej sylwetce, ale także na sprawności fizycznej i lepszym samopoczuciu. Dlatego coraz większa liczba ludzi decyduje się na radykalna zmianę nawyków żywieniowych. Rezygnują z tłustych, ciężkich, modyfikowanych chemicznie produktów na rzecz zdrowej, ekologicznej oraz świeżej żywności.

Jakie są zalety zdrowego odżywiania

Oczywistym jest fakt, że każdy z nas chciałby cieszyć się zdrowiem jak najdłużej, a zdrowe, racjonalne żywienie ma ogromny wpływa na ludzki organizm. Odpowiednie odżywianie powinno polegać na jedzeniu takich produktów, które całkowicie pokrywają zapotrzebowanie człowieka na wszystkie składniki niezbędne do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia. Dobrze zbilansowana dieta sprawia, iż ludzki organizm staje się odporniejszy na wszelkie choroby, a także przeziębienia, gdyż zdrowa żywność wzmacnia układ immunologiczny. Dlatego tak ważne jest spożywanie owoców i warzyw, które zawierają witaminy i zdrowe tłuszcze.

Jak powinien odżywiać się podróżnik?

Zapotrzebowanie na wszystkie składniki pożywienia jest zróżnicowane i zależy od płci, wieku, aktywności zawodowej, trybu życia, rodzaju wykonywanej pracy człowieka. Jednakże zdrowa dieta, spożywanie warzyw, owoców jest wskazane każdemu i na każdym etapie życia. Wykonując zawód podróżnika człowiek narażony jest na wszelkiego rodzaju infekcje, choroby. Bardzo ważne jest zatem, aby wzmacniać organizm i dostarczać mu witamin i mikroelementów. Dieta podróżnika powinna być zatem dostosowana do jego stylu życia, wykonywanych czynnościach oraz wysiłku fizycznego.

K01

Proponowane dania powinny być mało skomplikowane, proste w przygotowaniu i co najważniejsze, przechowywaniu. Gotowanie na jachcie nie może pochłaniać za dużo cennego czasu i nie powinno wymagać używania zbyt wielu przyrządów i pomocy kuchennych. Zatem najlepsze są potrawy jednogarnkowe, sałatki, kotlety i inne dania nadające się do przechowywania.

Doskonałym rozwiązaniem są sałatki warzywne i owocowe. Zawierają one niezbędne witaminy, dodają energii i wzmacniają organizm. Niezwykle smacznym i prostym w przygotowaniu daniem jest gulasz warzywny z soczewica. Przygotowanie potrawy nie zawiera dużo czasu, efekt zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza, a ogranicza się do ugotowania soczewicy i podduszenia wybranych warzyw. Może być to mieszanka marchewki, fasolki, kukurydzy, cebuli, cukinii i pomidorów. Kiedy warzywa są miękki należy doprawić je do smaku ziołami.

Przed podaniem potrawę można posypać posiekana natka pietruszki lub szczypiorkiem. Świetnym pomysłem są także wszelkiego rodzaju zupy, np. pomidorowa, ogórkowa czy rozgrzewająca dyniowa z imbirem. Rozwiązań jest wiele. Wybierając menu trzeba jednak pamiętać, aby potrawy zawierały zdrowe tłuszcze, np. te, zawarte w kaszach, awokado, słoneczniku, soi, a także niezbędne człowiekowi białko. Warto także zaznaczyć, że podstawą udanego posiłku są zdrowe, świeże składniki.

Artykuł nadesłał sklep dla wegan Vegemoda.pl

spacer

2 comments on “Zdrowe gotowanie na jachcie – jak skomponować jadłospis dla podróżnika?

Dodaj odpowiedź do: Raster Anuluj pisanie odpowiedzi