elisa-kerschbaumer-930meLGrSEg-unsplash

Lubisz słodycze ale boisz się ich skutków ubocznych? Poznaj najlepsze zamienniki słodyczy

Po słodycze sięgamy często z różnych powodów. Czasem mamy ochotę na słodkie, czasem natomiast w chwilach zdenerwowania musimy posiłkować się czymś, co podniesie nam poziom cukru we krwi. Słodycze jemy często, traktując je albo jako przekąski, albo nawet jako pełne posiłki. Nie jest to dobre rozwiązanie – nadmiar słodyczy nie służy naszej wadze, może być również szkodliwy dla ogólnego zdrowia.

Jedzenie słodyczy w nadmiarze jest szkodliwe, o czym w dzisiejszych czasach uczy się nawet małe dzieci. Nadmiar cukru powoduje prawdziwą plagę nadwagi i otyłości. Słodycze nie sprzyjają także kondycji naszych zębów – regularne jedzenie słodkiego w połączeniu z niedostateczną higieną jamy ustnej to prosta droga do próchnicy i innych poważnych chorób zębów. Jedzenie słodyczy może również negatywnie wpływać na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie. Warto też pamiętać, że w słodyczach poza cukrem jest również sporo szkodliwych substancji, konserwantów, wzmacniaczy smaku, a także składników, które mogą uzależniać. Dla własnego zdrowia i dobrego samopoczucia dobrze jest więc pomyśleć o rezygnacji ze słodyczy lub o ich mocnym ograniczeniu.

Co jeść zamiast słodyczy?

Osoby, które sięgają po słodycze, często poszukują po prostu słodkiego smaku, który uspokaja, koi nerwy i sprawia, że w ciągu kilku chwil poprawia nam się samopoczucie. Jednak efekt zwykle jest chwilowy – po zjedzeniu ciastka czy batonika następuje szybki wyrzut insuliny do krwi, a co za tym idzie – mamy chwilowy wzrost energii i chęci do życia. Bardzo szybko poziom cukru jednak spada, stajemy się ospali, zniechęceni i mamy automatycznie ochotę na kolejne ciasteczko czy cukierka. W taki sposób tkwimy w błędnym kole, które nie jest korzystne dla naszego zdrowia. Dobrym rozwiązaniem będzie zamiana słodyczy na bardziej wartościowe jedzenie, które też może być słodkie. Zamiast ciastek czy cukierków dobrze jest sięgać po suszone owoce i bakalie, które są pełne cennych składników odżywczych, a jednocześnie mają słodki smak. Można dzięki nim zaspokoić swój apetyt na słodkie. Oczywiście, w jedzeniu bakalii również warto zachować umiar. Są one bogate w cukier, a więc bardzo kaloryczne. Jeśli będziemy jeść je bez ograniczeń, najprawdopodobniej szybo odbiją się na naszej wadze.

Samodzielnie zrób sobie coś słodkiego

Dobrym zamiennikiem dla kupowanych słodyczy są te, które zrobimy sami w domu. Mamy wtedy wpływ na to, co się w nich znajduje, możemy też ograniczyć szkodliwe produkty. Zamiast cukru można używać miodu lub niskokalorycznych substancji słodzących. Tak przygotowane produkty będą słodkie, a jednocześnie nie będą pełne niezdrowego, białego cukru. Warto również zaprzyjaźnić się z przyprawami, które zapewniają doskonały smak bez dodawania cukru, a jednocześnie są pełne dobrych składników. Dobrym przykładem takich przypraw i dodatków mogą być goździki, które dają produktom orientalny, słodko-gorzki smak. Jeśli do domowych słodyczy dodasz gozdziki wlasciwosci zdrowotne będą naprawdę spore. Goździki są wartościowe, mają pozytywne działanie na nasz organizm, działają lekko bakteriobójczo i oczyszczająco. Warto po nie sięgać w połączeniu z owocami czy z bakaliami. Wystarczy tylko kilka składników, by dzięki nim stworzyć pyszne, sycące i zdrowe desery.

spacer

Odpowiedz