wheat-3120580_1280

Mąka żytnia nie tylko do chleba! Sprawdź gotowe inspiracje kulinarne

Jeśli poważnie myślisz o swoim zdrowiu, możesz chcieć jeść więcej mąki żytniej. Żyto należy do rodziny pszenicy, blisko spokrewnionej z jęczmieniem. Podobnie jak inne pszenice, żyto ma różne części całego ziarna, które można wykorzystać lub rozdrobnić w uzyskanej mące. Badania wykazały, że pełnoziarnista mąka żytnia jest pod wieloma względami lepsza niż pełnoziarnista.

Naukowcy ze Szwecji przeprowadzili badanie, w którym myszy były karmione pełnoziarnistą dietą opartą na pszenicy i żyto, a w grupie żyta uzyskano:

  • niższy poziom cholesterolu całkowitego,

  • poprawę wrażliwości na insulinę,

  • zmniejszenie masy ciała.

Inne badanie wykazało, że chleb żytni sprawia, że jesteś zadowolony znacznie dłużej niż chleb pszenny. Jeszcze inne badanie, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, wykazało, że żyto może w rzeczywistości „obniżyć” ryzykownych genów, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia genetycznej skłonności do, powiedzmy, choroby serca. Nic więc dziwnego, że mąka żytnia do chleba jest tak popularna, ale okazuje się że można ją wykorzystać na wiele innych sposobów – do wypieków, czy alkoholu.

To powiedziawszy, dodanie większej ilości mąki żytniej do swojego życia nie oznacza, że musisz być z tego powodu znudzony. Pobawmy się naszym żytem do przygotowania pysznych deserów, pieczywa, przekąsek i śniadań.

Naleśniki żytnie z wędzonym łososiem i pieczonym jajkiem

Zacznijmy od śniadania w naszej podróży przez możliwości żyta. Chociaż można łatwo zrobić słodkie naleśniki żytnie z owocami, jogurtem i syropem lub miodem, te pikantne naleśniki sprawią, że poczujesz się przyjemnie pełny i zadowolony przez wiele godzin. Pomiędzy mąką żytnią, łososiem i jajkiem, to śniadanie jest mocno napakowane białkiem. Teraz, żeby być uczciwym, te naleśniki są robione z piwem w cieście, ale to sprawia, że są tak zabawne! Powstała konsystencja jest lekka i przyjemna. Zrób je na brunch i gotowe.

Krówka – ciasteczka żytnie z orzechami laskowymi

Mąka żytnia nie powinna ograniczać się do pikantnych zastosowań. Dodaje również zdrowego, aromatycznego kopa do wypieków. Brownie z nią są dekadenckie i pudrowe, a jednocześnie opierają się na mące pełnoziarnistej. Jeśli nie lubisz orzechów, pomiń je. Jeśli nie masz pewności, czy dodać mąkę żytnią do swoich deserów lub dopiero zaczynasz przygodę z żytnią mąką, pudrowy brownie jest świetnym przepisem na początek, ponieważ smak mąki jest dość łagodny. Są świetne od razu, ale jeszcze lepsze następnego dnia.

Makaron Ze Świeżym Pesto i pieczonymi pomidorami

Dodaj trochę dodatkowych składników odżywczych do swojego makaronu z mąką żytnią. Chociaż zdecydowanie łatwiej jest kupić pudełko makaronu, zrobienie własnego makaronu jest bardzo łatwe i nie ma porównania ze świeżym makaronem. Taki przepis jest też wspaniały na lato, kiedy w sezonie jest bazylia i pomidory, choć nadal warto go przygotować w środku zimy. Pieczenie pomidorów zmienia blade pomidory zimowe w przyzwoicie słodkie, a poza sezonową bazylią można zrobić pesto ze szpinaku, jarmużu lub rukoli.

spacer

Odpowiedz