jeremy-zero-xmOfGvC9Jtk-unsplash

Profesjonalne noże do ryb – co wybierze kucharz na statku?

Kucharze na statku mają zwykle pełne ręce roboty. Muszą na co dzień zajmować się przygotowaniem całodniowego wyżywienia zarówno dla załogi, jak i dla wszystkich pasażerów. Im większa jednostka, tym bardziej wymagająca jest to praca. Dlatego warto szukać dobrych urządzeń i akcesoriów, dzięki którym wykonywanie codziennych obowiązków będzie łatwiejsze i przebiegnie szybko i sprawnie.

Na wielu statkach ważnym elementem wyżywienia są ryby, które łowione są w trakcie rejsu. Dzięki temu można podawać na stół dania stworzone w oparciu o wyjątkowo świeże, bo przed chwilą złowione ryby. Ryby w takiej postaci smakują zdecydowanie lepiej niż wszystkie mrożone filety czy inne produkty, które były już mocno obronione przed obróbką właściwą. Każdy kucharz, który na co dzień pracuje z dużą ilością ryb, powinien zdobyć sporo wiedzy na temat ich umiejętnego filetowania i obchodzenia się z mięsem różnych gatunków ryb. Przydadzą się również profesjonalne noże do ryb, dzięki którym praca przebiegnie szybko, bez strat, jeśli chodzi o świeże, rybie mięso.

Idealne noże do filetowania

Noże do ryb są wyjątkowo charakterystyczne, dzięki czemu trudno jest je pomylić z nożami przeznaczonymi do innych celów. Są dosyć długie i wąskie, mają giętkie ostrze oraz ostro wykończony czubek. Ich budowa pozwala na idealne filetowanie ryb, oddzielanie ości od mięsa, a także docieranie do najbardziej niedostępnych zakamarków. Dzięki nożom do filetowania można stworzyć doskonale przygotowane filety, pozbawione ości, a jednocześnie świetnie wyprofilowane. Umiejętnie wykonane filetowanie sprawia, że nie traci się wiele z rybiego mięsa, pozbywamy się jedynie ości i części, które są niejadalne. Profesjonalne noże do ryb mają nie tylko charakterystyczne ostrza, ale też odpowiednio wyprofilowane rękojeści. Można ich używać także wtedy, gdy ma się mokre ręce – nadal będą stabilnie leżały w dłoniach i trzymały się przy wykonywaniu filetowania.

Dodatkowe akcesoria kuchenne

Same noże do filetowania to za mało, jeśli chcemy często przygotowywać świeżo złowione ryby. Poza oprawieniem ryb, konieczne jest również później ich usmażenie czy upieczenie. Dobrym rozwiązaniem będzie patelnia ballarini, która wykonana jest z wysokiej jakości komponentów, ma sprawdzoną powłokę i doskonale smaży wszystkie rybne filety i nie tylko. W profesjonalnej kuchni, także tej na statku, nie powinno również zabraknąć urządzeń do przechowywania produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach. Jeśli na statku często podawane są ryby, trzeba wyposażyć kuchnię w urządzenia chłodnicze, lodówki i specjalne szafy gastronomiczne, w których można trzymać żywność w obniżonych temperaturach. Warto pamiętać, że jakość żywności zależy nie tylko od jej świeżości, ale również od właściwego przechowywania. Ryby poza warunkami chłodniczymi bardzo szybko się bowiem psują i tracą wszystkie swoje właściwości pokarmowe i smakowe.

spacer

Odpowiedz