th_octoflyc_6

Smacznie na łodzi, czyli jak wyposażyć pokładową kuchnię?

Przy zakupie sprzętu kuchennego do pokładowej kuchni należy wziąć pod uwagę co najmniej tych kilka niżej wymienionych ważnych punktów. Co ważne, ważne na nie spojrzeć przed dokonaniem zakupu. Oto kilka ważnych podpowiedzi, które pomogą Ci wybrać najlepsze rozwiązanie i gotować pyszności na wodzie!

  • Czy naprawdę tego potrzebuję?

Mając ograniczoną przestrzeń (a taka jest zawsze jeśli kuchnię na łodzi) zastanów się, czy używasz czegoś wystarczająco często, aby faktycznie to upychać w wyposażeniu, które chcesz mieć w tym miejscu.

  • Czy mogę tego użyć w dostępnej przestrzeni?

Przestrzeń robocza i przestrzeń do gotowania jest ogólnie mniejsza w kuchni na łodzi niż w kuchni domowej. Szafki i szuflady nie są tak głębokie, zlew nie jest tak duży, piekarnik i płyta kuchenna są mniejsze. Naucz się więc mierzyć każdą przestrzeń, zanim pójdziesz do sklepu, a dodatkowych inspiracji szukaj tutaj: https://comitor.pl/.

  • Czy mogę to schować?

Wszystko, co znajduje się na pokładzie, musi mieć możliwość bezpiecznego przechowywania, gdy łódź się porusza. Czy dana rzecz zmieści się w dostępnym schowku? Czy będzie potrzebne coś specjalnego, co nie może się złamać ani nie porysować? Kolejną ważną kwestią może być sytuacja, w której podczas sztauowania coś może zachowywać się zbyt głośno i zastanowienie się nad tym co mogę zrobić, aby było cicho, na przykład podszewka z kawałkami polaru często okazuje się bardzo przydatnym drobiazgiem.

  • Czy to zadziała, kiedy będę tego potrzebować?

Rzeczy, które nie robią tego, co powinny, są dość irytujące, gdy znajdują na lądzie, ale są bliskie katastrofy, jeśli jesteś 100 kilometrów w głąb morza. Najgorsze są rzeczy, których nie da się otworzyć. Zalecane są również pojemniki do przechowywania żywności, które nie wyciekają wraz z ruchem łodzi.

Kiedy kupujesz coś, czego nie znam, szukaj przedmiotów z odpowiednią liczbą recenzji od prawdziwych użytkowników i zwracaj szczególną uwagę na kiepskie recenzje. Musisz wiedzieć, dlaczego nie lubią tego produktu – wtedy możesz zdecydować, czy będzie to również dla Ciebie problem. Niestety, trudno jest znaleźć opinie, które mówią o używaniu sprzętu kuchennego na łodzi – i dlatego między innymi ten artykuł ma stanowić inspirację do kolejnych.

  • Czy sprzęt jest odporny na złamania? Odporny na rdzę? Antypoślizgowy?

To ważne kwestie w środowisku morskim. Często na dłuższą metę często taniej jest kupić wyższą jakość. Nie chodzi o to, by zawsze ślepo sięgać alternatywę o wyższych kosztach, zakładając, że jest lepsza, ale przyjrzyj się takim czynnikom, jak:

– odporność na zarysowania i pękanie,
– odporność na rdzę,
– skłonność do przewracania się.

Z czego jest zrobione?

Pod wieloma względami jest to związane z powyższymi pytaniami. Wysokiej jakości ciężka stal nierdzewna jest zawsze opcją ulubioną. Jest wysoce odporna na rdzę i nie zużywa się, chyba że naprawdę jej nadużyjesz. Jeśli chodzi o garnki, im cięższy stal, tym lepiej – jest mniej prawdopodobne, że się wygnie, gdy się nagrzeje i schłodzi, a także będzie przewodziła ciepło bardziej równomiernie.

 

spacer

Odpowiedz