pobrane (3)

Dieta marynarza – o jakie składniki ją wzbogacić?

Marynarze są grupą zawodową, która sporo czasu spędza poza domem i jest skazana na takie odżywianie, jakie serwuje szef kuchni na statku. Po kilku czy kilkunastu tygodniach takiego odżywiania każdy marzy o tym, by wreszcie zjeść coś świeżego. Tymczasem na statku czy jachcie również można się zdrowo odżywiać. Jest bowiem wiele możliwości przechowywania produktów żywnościowych w taki sposób, aby nie traciły swojej świeżości czy trwałości.

W dawnych czasach marynarze z jednej strony byli najtwardsi i nie do zdarcia, z drugiej jednak strony – niewłaściwe odżywianie szybko dawało im się we znaki. Bardzo popularną chorobą wśród starych wilków morskich był szkorbut powodowany brakiem w diecie witamin, przede wszystkim witaminy C. W dzisiejszych czasach aż takich problemów z odżywianiem nie ma, ale i tak diecie na morzu daleko do takiej różnorodności, jaką mamy na lądzie. Wszystko zależy od tego, jak dobry kucharz jest zaokrętowany na danej jednostce. W przypadku mniejszych łodzi problem jest jeszcze większy – załoga najczęściej przygotowuje sobie posiłki na własną rękę, nie zawsze dbając o ich jakość i wartościowość.

Dieta marynarza musi być pełna energii

Dieta marynarza powinna być przede wszystkim bogata w produkty wysokoenergetyczne – marynarze pracują bowiem często w trudnych warunkach i potrzebują dużych dostaw energii, gdyż szybko ja spalają. Kolejną kwestią jest regularność – nie należy opuszczać posiłków, gdyż opuszczony obiad czy śniadanie powodują spadek energii, ospałość i niechęć do pracy. A przecież na morzu obowiązuje pełna koncentracja i wydajność na sto procent. Marynarze powinni również w miarę możliwości jeść jak najwięcej świeżych produktów, przede wszystkim owoców i warzyw. Niestety, przechowywanie ich na statkach często pozostawia wiele do życzenia. Kucharze skupiają się przede wszystkim na wartościach energetycznych posiłków, a dużo mniej na ich właściwościach odżywczych. Nic więc dziwnego, że także dzisiaj wielu marynarzy miewa problemy ze zdrowiem wynikające z niewłaściwego odżywiania.

Na lądzie warto jeść jak najlepiej

Aby zniwelować skutki nie do końca właściwej diety na morzu, marynarze powinni zadbać o to, by na lądzie odżywiać się jak najlepiej i zregenerować organizm. Warto postawić przede wszystkim na pełnowartościowe, świeże produkty, które dostarczą organizmowi pełen pakiet witamin i minerałów, niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Po zejściu na ląd warto więc szczególnie uważnie zwracać uwagę na to, co ma się na talerzu. W codziennej diecie nie powinno zabraknąć świeżych owoców i warzyw, które należy jeść jak najczęściej. Aby mieć pewność, że owoce są naturalne, wysokiej jakości i pozbawione jakichkolwiek sztucznych substancji, należy kupować je w sprawdzonych źródłach. Warto w tym celu zajrzeć na https://takeafruit.pl/ , gdzie znajdziemy bogatą ofertę owoców i warzyw, dostarczaną w każdej ilości na indywidualne zamówienie. Dzięki temu można mieć zawsze pod ręką pełnowartościowe porcje owoców, które dostarczą organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych.

spacer

Odpowiedz