pexels-photo-1327215

Zawód kucharza na statku – czy wystarczy kurs?

Zawód kucharza daje wiele możliwości, jeśli chodzi o znalezienie zatrudnienia. Oczywiście, najlepiej radzą sobie kucharze zatrudnieni w branży turystycznej, szczególnie w takich miejscach, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród turystów. Kucharze mogą też pracować na statkach, co daje im możliwość nie tylko zarabiania pieniędzy na ty, co lubią robić, ale również zwiedzana różnych regionów świata.

Kucharz na statku ma takie same zadania, jak w każdym innym punkcie gastronomicznym. Zakres jego obowiązków zależy w dużej mierze od tego, jaki jest to konkretnie statek – czy wycieczkowy prom, czy statek handlowy lub transportowy, gdzie gotować trzeba przede wszystkim dla załogi. Aby jednak znaleźć zatrudnienie na morzu, trzeba mieć spore doświadczenie. Z pewnością jako kucharz na statku nie zostanie zatrudniona osoba świeżo po szkole i bez żadnego doświadczenia.

Najpierw nauka, potem praktyka

Aby przyuczyć się do zawodu kucharza można wybrać szkolę gastronomiczną lub któryś z kursów, jakie oferują placówki kształcenia ustawicznego, szkoły policealne czy inne ośrodki edukacyjne. Należy wybierać przede wszystkim takie miejsca, które uczą zawodu w praktyce, nauka w nich kończy się egzaminem i zdobyciem uprawnień zawodowych. Dobrze jest też uczyć się w miejscach, które zapewniają swoim uczniom praktyki w dobrych i sprawdzonych lokalach gastronomicznych. Dzięki czemu nawet od razu po szkole absolwenci będą mieli już jakieś doświadczenie. Po zakończeniu nauki trzeba jednak zdobyć także doświadczenie. Na statkach, zwłaszcza tych wycieczkowych, działają przede wszystkim bardzo dobre i eleganckie restauracje, które serwują gościom posiłki z najwyższej półki. Kucharze muszą mieć więc spore zdolności, umiejętności, a także doświadczenie zdobyte w lokalach o podobnym poziomie. Jeśli ktoś przez lata pracował w barze szybkiej obsługi, może nie do końca dobrze sprawdzić się w lokalach, w których konsumenci są o wiele bardziej wymagający.

Warto najpierw zdobyć doświadczenie

Przed rozpoczęciem szukania pracy na statkach i innych jednostkach pływających, kucharze powinni więc zdobyć doświadczenie na lądzie. Najlepiej wybrać lokale gastronomiczne w turystycznych miejscowościach, gdzie można przekonać się, jak wygląda praca pod presją czasu i w szczycie sezonu turystycznego. Dobrym miejscem dla kucharzy, którzy chcą zdobyć doświadczenie są restauracje Zakopane Krupówki, w których tłumy gości są praktycznie o każdej porze roku. Sprawdzonym i renomowanym miejscem jest restauracja w Hotelu Kasprowy Wierch, która oferuje dania regionalne w bardziej tradycyjnych oraz nowoczesnych odsłonach. W tego typu restauracjach kucharze mają nie tylko pełne ręce roboty, ale również możliwość tworzenia różnego rodzaju dań i wyspecjalizowania się w różnych typach kuchni. Im większe i bardziej wszechstronne będą mieli doświadczenie, tym łatwiej będzie im później szukać zatrudnienia nie tylko na statkach, ale również w innych ciekawych miejscach.

spacer

Odpowiedz