pirate-ship-1719396_640

Skąd pochodzi kawa?

Ziarna kawy, z których parzymy, nasz poranny napój pochodzą z drzew kawowca, który ma aż 104 gatunki, lecz nie na każdym rosną dobre do spożycia i interesujące nas owoce. Kawowce hodowane są zarówno na kontynencie Afrykańskim jak i w Ameryce Południowej, Środkowej, Północnej oraz w Azji. Każdy region oferuje kawę o innym aromacie i smaku. Na całym świecie są dwa rodzaje ziaren kawy, a mianowicie najpopularniejsza Arabica i zawierająca większą dawkę kofeiny Robusta. Chociaż tradycja picia i hodowania kawy wywodzi się z Etiopii, to na całym świecie w obrębie pasa kawowego, który znajduje się pomiędzy zwrotnikiem raka i koziorożca możemy odnaleźć wysokiej jakości kawę, która trafi w nasz gust za sprawą unikalnego aromatu i smaku.

Skąd pochodzi kawa? Gdzie hoduje się kawowce?

Kawa hodowana jest na kilku kontynentach, co sprawia, że przed nami stoi niemały wybór, kiedy chcemy zdecydować się na zielone ziarna kawy. W samej Afryce można wyróżnić aż 7 ważnych dla hodowli kawowców państw. Warto zacząć od Etiopii, w której tradycja picia kawy jest niewątpliwie najstarsza, bo właśnie stamtąd ona pochodzi, tutaj także połowa produkcji zostaje wykorzystana lokalnie. Kawy Etiopskie mają dość niski poziom kwasowości i goryczy, a przy tym odznaczają się bardzo owocowymi aromatami i smakami wraz z dobrze wyczuwalną słodyczą. Warto zaznaczyć, że z Etiopii pochodzi głównie kawa Arabica.

Jakie smaki może zaoferować nam kawa z różnych części świata?

Na pasie kawowym znajdują się także państwa Ameryki Północnej, Południowej i Środkowej. Kawowce uprawia się na Kubie skąd pochodzą zarówno ziarna Arabiki jak i Robusty oraz w Meksyku, gdzie hodowane są wyłącznie ziarna Arabiki. Kuba charakteryzuje się intensywnym smakiem kawy o niskiej kwasowości, a w Meksyku mamy duży wybór kaw o różnych smakach i aromatach ze względu na ograniczone tereny uprawne, które znajdują się na terenie całego kraju w różnych miejscach. Na smak i aromat kawy duży wpływ ma proces palenia ziaren, z którym również warto się zapoznać explosia.pl/palenie-kawy-proces-palenia-kawy

Ameryka Południowa, to przede wszystkim Brazylia, która ze względu na swojej rozmiary i świetne warunki pod uprawę kawowca może się poszczycić ogromną ilością plantacji. Duża produkcja często wiążę się z niską jakością kawy, ale dobra kawa charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem, w którym można poczuć czekoladę i orzechy oraz nuty malin, wiśni i jagód. Warto zaznaczyć, że z tej części świata pochodzą także doskonałe kolumbijskie kawy, które wciąż produkowane są tradycyjnymi metodami, a kawa ma w sobie przyjemną kwasowość i smak czekolady, orzechów, czy karmelu.

Ważnym producentem kawy w Azji jest Wietnam, to co wyróżnia ten kraj, to to, że produkcja skoncentrowana na uprawie Robusty, która jest odporna na trudne warunki panujące w tej części świata. Robusta wyróżnia się większą ilością kofeiny i na pewno duża ilość goryczy może oferować inne doznania smakowa niż te, które oferują nam ziarna Arabiki.

spacer

Odpowiedz