marc-olivier-jodoin-X7UECkcwQz4-unsplash

Kontrola hali produkcyjnej – jak prawidłowo dezynfekować powierzchnie?

Hala produkcyjna to zwykle bardzo przestronne pomieszczenie, w którym stykają się ze sobą dziesiątki pracowników, a często także produkty o wysokim zagrożeniu wirusami, bakteriami i innymi czynnikami biologicznymi. Najwięcej uwagi, jeśli chodzi o warunki sanitarne i epidemiczne, należy przykładać do hal, w których odbywa się produkcja żywności, kosmetyków, produktów dla dzieci, a także wielu innych mało trwałych produktów, które mogą być zagrożone pojawieniem się bakterii, wirusów oraz innych drobnoustrojów chorobotwórczych.

O tym, czy niekorzystne czynniki biologiczne na hali się pojawią, w dużym stopniu decyduje fakt, czy pracownicy na hali produkcyjnej przestrzegają wszystkich zasad dotyczących bezpieczeństwa, zachowują higienę, pilnują, aby każdy proces produkcyjny odbywał się z zachowaniem najwyższej ostrożności. W wielu halach produkcyjnych bardzo ważne jest również regularne prowadzenie badań na obecność wirusów czy bakterii. Najgroźniejsze drobnoustroje pojawiają się bowiem znienacka, ale są zupełnie niemożliwe do uchwycenia gołym okiem. Dbałość o higienę i wysokie warunki sanitarne znacznie zmniejsza ryzyko pojawienia się jakichkolwiek niekorzystnych czynników biologicznych.

Dezynfekcja i utrzymanie czystości

W hali produkcyjnej warto również zwracać uwagę na utrzymanie czystości i regularną dezynfekcję wszystkich powierzchni. Dokładnego czyszczenia wymaga nie tylko podłoga, ale również wszystkie maszyny i urządzenia, miejsca, które są dotykane przez wiele osób, a nawet ściany czy sufity. Podczas gdy podłogę można dosyć szybko i sprawnie umyć środkami dezynfekującymi, problem może się pojawić z odkażaniem sufitów czy innych trudno dostępnych miejsc. W takich sytuacjach zamiast płynów dezynfekcyjnych wymieszanych z wodą przydadzą się różnego rodzaju opryski, które realizowane są przez profesjonalne firmy. Warto więc regularnie korzystać z usług specjalistów od dezynfekcji, którzy pomogą w utrzymaniu w hali produkcyjnej sterylnej czystości.

Specjaliści z kwalifikacjami

Każdy zakład produkcyjny, w którym ważna jest higiena i sterylność produkcji, powinien inwestować w profesjonalne usługi dezynfekujące, realizowane przez wyspecjalizowane w tym temacie firmy. Dezynfekcja musi być prowadzona regularnie i z dbałością o te wszystkie powierzchnie, które trudno jest zdezynfekować na co dzień podczas mycia czy innych zabiegów czyszczących. Jeśli interesuje nas profesjonalna dezynfekcja w dobrej cenie, warto sprawdzić ofertę co najmniej kilku firm świadczących usługi dezynfekcji w danym mieście czy w regionie. Pamiętajmy również, aby cena nie była jedynym wyznacznikiem skorzystania z oferty danej firmy. Specjaliści od dezynfekcji muszą mieć kwalifikacje, doświadczenie, spory poziom wiedzy, a także pozytywne opinie wśród tych klientów, którzy już korzystali z ich usług. Nadmierne oszczędzanie na usługach dezynfekcyjnych nie jest dobrym pomysłem, gdyż może się okazać, że tanie usługi wiążą się z dosyć niską jakością i skutecznością.

spacer

Odpowiedz